Vinprovning

Vinprovning

– Det smakar ju som två olika maträtter, sade en överraskad Veronica Albin sedan hon provat kräftsoppan med två skilda viner – en vit bourgogne och en madeira. Och det var inte enda överraskningen under mat- och vinprovarkvällen med vingurun Bengt-Göran Kronstam i Rottne häromkvällen. Rustik, vällagad och helst lokalproducerad mat gäller på familjen Rydbergs Caféboden i Rottne, där ungdomarna Annelie och Henrik jobbar tillsammans med mamma Cecilia och pappa

Rött vin till den stekta gösen med dillsmör hade sannolikt inte varit alla gästers förstaval, men nu förbluffades de av hur väl det italienska rödvinet lade sig tillrätta på tungan med Helgasjöfisken och de smörfrästa rotfrukterna.
– Inget är egentligen rätt eller fel. Rödvin passar till skaldjur också – tänk er bara en pasta med kräftor och vitlök. Och sill och vin – matjessill med brynt smör passar utmärkt med ett fett vin med låg syra som en torr Gewurztraminer från Alsace. Visst ska man testa – och upptäcka något nytt! Matens bryggor – som till exempel ost i en panering – bygger ihop det man har på tallriken med vinet …
Bengt-Göran Kronstam menar att god mat och ett vin man tycker om är nästan alltid är rätt.
– En rätt som till exempel blodpudding passar utmärkt med rödvin. Traditionen säger lingon, men lingonen är vad vinet också är – frukt, syra och sötma. Blodmat är förresten inte speciellt svenskt – det finns över allt på kontinenten. Spansk blodkorv från Burgos är en läckerhet.
Om vin och mat kan Bengt-Göran Kronstam, Sveriges sannolikt mest meriterade vinskribent med svenska och internationella utmärkelser och senaste boken, Vinets magi, utnämnd till världens bästa vinbok, kåsera och informera hur länge som helst.

Att han gör det en vanlig torsdagskväll hos Mats och Cecilia Rydberg på kvarterskrogen Caféboden i Rottne inför sextiotalet vin- och matentusiaster har sina randiga skäl:
– Det var hos släkten i Rottne jag första gången kom i kontakt med vin. Jag var åtta år, det var kräftfest och på bordet stod en flaska Königsmosel. Etiketten var det vackraste jag sett.
Bengt-Göran Kronstam berättar, att farfar var från Växjö, att han vistades här mycket som barn och att första stavelsen i hans efternamn, Kron- kommer av – ja, det har ni väl redan gissat – Kronoberg.

Annars är han född i Malmö. Han vinintresse väcktes när han under Lundaåren knäckte extra på Systembolaget. Så småningom blev han redaktör för dess personaltidning Bouquet, han är utbildad fotograf också, och steg sedan ytterligare i graderna. År 1985 tog han steget till Dagens nyheter, och där drar han sig inte för att, när han anser det befogat, skälla på sin tidigare arbetsplats. Något som han också gjort i spalterna på Gourmet och Allt om Mat . Numera har han egen vintidning, han är en av delägarna i Allt om Vin. Plus att han debuterat som vinglasdesigner hos Orrefors.
– Det gör att jag inte hinner resa som förr och vinprovningar leder jag väldigt få.Även om det är både roligt och nyttigt att komma ut och träffa sina läsare. Fast gissa viner är jag inte så förtjust i, jag föredrar att kombinera gott vin med god mat till en helhetsupplevelse, så det blir som här i Rottne, en angenäm kväll i trevligt sällskap.
Ann Cathrin Bloom

Artiklen tagen från Smålandsposten