1 8 opacity
  • Slideshow
  • Slideshow
  • Slideshow

Välkommen till Caféboden Smått & Gott

Så då var semestern slut, vi kör igång som vanligt.
Det har kommit till en ny buffè och lite nya rätter på cateringsidan
Vi önskar alla en härlig sensommar

Mats, Cissi och Annelie

Caféboden smått & gott är en personlig restaurang med ett stort hjärta. Vi har lång erfarenhet av matlagning och kan därför leverera
kulinariska upplevelser av högsta kvalitet. Nu tar vi nya tag efter  och laddar upp med ny ala carte och en massa nyheter
som afrikansk buffé, australiensk buffé, "en redig buffé" och på mångas efterfrågan en vegetarisk. Se under bufféer för fler nya alternativ.

Välkommen in till oss och låt oss skämma bort er. Vi kör givetvis ut maten till er inom Växjö kommun utan extra kostnad.
Med vänliga hälsningar, Mats och Cissi, Annelie med personal.

Senaste nytt

Ny hemsida för 2011

Efter haft vår gamla hemsida under ett år känner vi för att utveckla den ännu mer och igår så blev den nya hemsidan helt klar för lansering. Företaget som har byggt hemsidan är Ernstsonfoto AB i Växjö som där dom flesta vet att företaget är specialiserade på kameror och tillbehör. Men man har också valt att syssla med webbutveckling för att kunna hjälpa deras kunder med att på ett enkelt sätt synas ute på webben till ett billigt pris.

Vinprovning

– Det smakar ju som två olika maträtter, sade en överraskad Veronica Albin sedan hon provat kräftsoppan med två skilda viner – en vit bourgogne och en madeira. Och det var inte enda överraskningen under mat- och vinprovarkvällen med vingurun Bengt-Göran Kronstam i Rottne häromkvällen. Rustik, vällagad och helst lokalproducerad mat gäller på familjen Rydbergs Caféboden i Rottne, där ungdomarna Annelie och Henrik jobbar tillsammans med mamma Cecilia och pappavin

Rött vin till den stekta gösen med dillsmör hade sannolikt inte varit alla gästers förstaval, men nu förbluffades de av hur väl det italienska rödvinet lade sig tillrätta på tungan med Helgasjöfisken och de smörfrästa rotfrukterna.
– Inget är egentligen rätt eller fel. Rödvin passar till skaldjur också – tänk er bara en pasta med kräftor och vitlök. Och sill och vin – matjessill med brynt smör passar utmärkt med ett fett vin med låg syra som en torr Gewurztraminer från Alsace. Visst ska man testa – och upptäcka något nytt! Matens bryggor – som till exempel ost i en panering – bygger ihop det man har på tallriken med vinet …
Bengt-Göran Kronstam menar att god mat och ett vin man tycker om är nästan alltid är rätt.
– En rätt som till exempel blodpudding passar utmärkt med rödvin. Traditionen säger lingon, men lingonen är vad vinet också är – frukt, syra och sötma. Blodmat är förresten inte speciellt svenskt – det finns över allt på kontinenten. Spansk blodkorv från Burgos är en läckerhet.
Om vin och mat kan Bengt-Göran Kronstam, Sveriges sannolikt mest meriterade vinskribent med svenska och internationella utmärkelser och senaste boken, Vinets magi, utnämnd till världens bästa vinbok, kåsera och informera hur länge som helst.

Att han gör det en vanlig torsdagskväll hos Mats och Cecilia Rydberg på kvarterskrogen Caféboden i Rottne inför sextiotalet vin- och matentusiaster har sina randiga skäl:
– Det var hos släkten i Rottne jag första gången kom i kontakt med vin. Jag var åtta år, det var kräftfest och på bordet stod en flaska Königsmosel. Etiketten var det vackraste jag sett.
Bengt-Göran Kronstam berättar, att farfar var från Växjö, att han vistades här mycket som barn och att första stavelsen i hans efternamn, Kron- kommer av – ja, det har ni väl redan gissat – Kronoberg.

hemAnnars är han född i Malmö. Han vinintresse väcktes när han under Lundaåren knäckte extra på Systembolaget. Så småningom blev han redaktör för dess personaltidning Bouquet, han är utbildad fotograf också, och steg sedan ytterligare i graderna. År 1985 tog han steget till Dagens nyheter, och där drar han sig inte för att, när han anser det befogat, skälla på sin tidigare arbetsplats. Något som han också gjort i spalterna på Gourmet och Allt om Mat . Numera har han egen vintidning, han är en av delägarna i Allt om Vin. Plus att han debuterat som vinglasdesigner hos Orrefors.
– Det gör att jag inte hinner resa som förr och vinprovningar leder jag väldigt få.Även om det är både roligt och nyttigt att komma ut och träffa sina läsare. Fast gissa viner är jag inte så förtjust i, jag föredrar att kombinera gott vin med god mat till en helhetsupplevelse, så det blir som här i Rottne, en angenäm kväll i trevligt sällskap.
Ann Cathrin Bloom

Artiklen tagen från Smålandsposten

Matsedel vecka 39

Måndag
Köttfärslåda med råstekt potatis
Stekt fisk med remouladesås
Spaghetti med räkor och ostsås och fänk

Tisdag
Persisk kyckling med yoghurtdipp
Ugnsbakad aubergine med kikärtor och dadlar
Spaghetti med räkor och ostsås och fänkål

Onsdag
Griljerade revben med honung och lakrits
Stekt korv med mos
Spaghetti med räkor och ostsås och fänkål

Torsdag
Raggmunkar med stekt fläsk
Rökig vegoburgare med grönsaksröra
Spaghetti med räkor och ostsås och fänkål

Fredag
Porchetta med vitvin och rosmarin
Enchiladas med kyckling och cottage cheese
Spaghetti med räkor och ostsås och fänkål

Dagens inkl sallad, måltidsdryck. kaffe och kaka 95:-
Lunchäfte (10 kort) 850:-
Pensionär 75:-
Lunchäfte (10 kort) Pensionär 700:-